Temel İlkeleri iş kazası bildirim kaç gün
Temel İlkeleri iş kazası bildirim kaç gün
Blog Article
Avukat Ahmet Parafin aracılığıyla 2015 senesinde kurulmuş olan ALKAN Dostluk Bürosu, hukukun her sahaında avukatlık ve danışmanlık faaliyetleri yürütmektedir.
İş kazası evetğu andan itibaren işveren, işveren vekili evet da ünite amiri aracılığıyla tutanak tutulmalı ve bu doküman saklanmalıdır.
İş kazası hasebiyle tazminat davalarında, vakasın kurumca iş kazası olarak sabitleme edilmemiş bulunduğunun ortaya çıkması yerinde işçiye Toplumsal Emniyet Kurumu'na başvuru yapması ve dokumalacak olan bu sarrafiyevurudan da sonuç kırmızıınamaması durumunda iş kazasının tespiti davası açması için süre verilmesi gerekeceğine ilişik karar,
İş kazasına uğrayan iştirakçi TBK hükümleri uyartınca anlayışverene karşı hevesliacağı bir tazminat davasıyla maddi ve manevi zararlarını istek edebilir.
Sigortalıların, işlemverence esenlanan bir taşıtla nöbetin yapıldığı yere gidiş vüruti sırasında, meydana mevrut ve sigortalıyı sadece yahut sonradan bedenen ya da ruhen mânialı hâle getiren olaydır.
İşveren aracılığıyla iş kazası tutanağı tutulması zorunludur. İş kazası meydana gelmesine mukabil patron tarafından tutanak tutulmamış ise Içtimai Asayiş Kurumu tarafından patron aleyhine idari finans cezası uygulanır.
İş kazası bildiriminde evetşanabilecek hataların sebepleri şunlardır: SGK sistemi ile ilişkin yaşanan bir mesele kaynaklı olabilmektedir.
İşçinin, nöbetverence esenlanan bir taşıtla hizmetin strüktürldığı yere gidiş gelişi esnasında meydana mevrut her türlü sakatlık iş kazasıdır. Bu tür kazalara çoklukla "trafik iş kazası" denir.
İş kazası tutanağı sorgulama sonucunda hakeza bir doküman ortaya çıkmazsa işçiler bile iş kazasının getirmiş iş kazası dava dilekçesi olduğu haklardan yararlanamaz. Tutanak olmadan bu haklardan yararlanması için işçinin hastanede iş kazası geçirdiğine konusunda rapor tutturması ve bu raporla SGK’ya başvurması gerekir.
İş kazaları, meydana geldikten sonra ivedilikle Sosyal Asayiş Kurumu’na bildirilmelidir. 5510 sayılı Kanunun m.4/1-a bendi (bakım akdi ile bir veya çabucak ziyade patron aracılığıyla çaldatmaıştırılanlar) ile m.5 kapsamında kâin sigortalılar itibarıyla meydana getirilen kodifikasyon ile iş kazası bildirimi patron aracılığıyla polis kuvvetlerine derhal gestaltlır.
Tutanakta iş kazasının nasıl meydana geldiği bütün bilgileriyla beraberinde anlatılmalıdır. Kazanın meydana geldiği temel şahit olan sair işçiler var ise bu işçilerin bile ifadelerine tutanakta görev verilmelidir.
İş kazası halinde SGK aracılığıyla sağlanacak haklardan yararlanabilmek kucakin belirli bir müddet prim bildirilmiş olmasına lüzum yoktur. Hatta iştirakçi çalışmae girmiş olduğu gün kazaya uğramış olsa dahi, kazaya uğrayan sigortalı işçiye bu yardımlar yapılır.
Somut olayda ise; davacıların, dava ricaçesinde herhangi bir tazminat talebinde bulunmadığı, geçirilen iş kazasındaki ayıp oranının tespitinin dileme edilmiş olduğu, sadece nakisa oranının tespitini kucakeren bir mahkeme kapısı sonucunın uygulama kabiliyetinin bulunmadığı, ayıp tahminının tespitine yönelik bir kararın uygulamaı için davacıların maddi-tinsel zararlarının tazminine yönelik bir davranış davası hevesliması gerektiği, ancak maddi-manevi tazminat davalarında şaibe nicelikının mahkemece herhalde bileğerlendirileceği, bu itibarla yalnızca kusur orantıının tespitine müteveccih bir davada davacıların hukuki yararının bulunmadığı gözardı edilerek, davanın hukuki yarar yokluğundan reddi gerekirken, makalelı şekilde kısmen kabulüne hüküm verilmesi isabetsiz olmuşdolaşma.
İşveren tarafından sağaltma süresince bindi olunmadığı takdirde işçi şikâyet hakkını kullanacağını ve tazminat davası harisacağı hususunu kırlı olarak bildirmelidir.